beneficis de l'acupuntura i la moxibustió

L'acupuntura consisteix en l'aplicació d'agulles en punts del cos molt específics amb l'objectiu principal d'establir un equilibri energètic en tot l'organisme, el què es traduirà en beneficis per al mateix. Des del punt de vista de la medicina oriental, el que anomenem malalties no son res més que desequilibris energètics, que es manifesten a través de diversos símptomes: dolor,debilitat o canvis emocionals.

Aquesta tècnica treballa estimulant els mecanismes fisiològics i energètics. El mecanisme energètic és l'equilibri dels canals o meridians a través dels quals l'energia flueix i circula per el nostre organisme. El fisiològic és l'alliberament de substàncies antiinflamatories, analgèsiques i relaxants produint una acció moduladora sobre els sistemes immunològic, endocrí i emocional.

Tot seguit detallem un seguit de desequilibris dels diferents sistemes del cos humà que poden ser tractats efectivament amb acupuntura i altres terapies naturals

Emocional

Depressió, ansietat, nerviosisme, insomni... L'acupuntura estimula la producció d'hormones de la felicitat i el benestar: serotonina i endorfines, proporcionant relaxació, dispersió de l'ansietat i de tensions acumulades.

Múscul-Esquelètic

La gran majoria d’ esportistes són propenços a tenir lesions musculars i traumàtiques, tiretes, contractures i esgotament físic, fruit de l’esforç diari que fan als entrenaments. En tots aquests casos, l’acupuntura cura lesions i tracta el dolor amb eficàcia demostrada,  sense haver de pendre medicaments; artritis i artrosis, mal d’esquena, rampes musculars, debilitat i dolors dels músculs, dolor cervical, lumbàlgies, ciattàlgies...

Neurològic

En casos de mal de cap, migranyes o parkinson les tècniques de la medicina tradicional Xinesa tenen efectes analgèsics, antiinflamatoris i actuen com a relaxant muscular

Respiratori

Refredats, asma, bronquitis, sinusitis, alèrgies i deixar de fumar (vegeu més avall detallat aquest apartat). L'acupuntura pot ser una alternativa per a tractar les al·lèrgies estacionals, complementant eficaçment els tractaments convencionals.

Ull – oïda – Coll

Desordres de visió, mal de dents, gingivitis, amigdalitis, tiroides...

Digestiu

Mals de panxa, estrenyiment, diarrea, acidesa, indigestió, llagues d'estómac i qualsevol transtorn digestiu que patim, moltes vegades cronificat...

Ginecològic

Infertilitat, símptomesde la menopausa o premenstruals (vegeu més avall detallat aquest apartat) i síndrome de l'ovari poliquístic

Altres

Control d’adiccions, cansament crònic, tonificació del sistema immunològic, reducció de l’estrés, obesitat, cel·lulitis, bulimia i anorèxia, incontinència urinària...

beneficis-de-la-acupuntura

Deport de risc, lesions esportives, acupuntura

Lesions esportives

Practicar deports de risc com ara l'esquí o l'escalada, o bé la pràctica regular d'un exercici moderat, anar en bicicleta, a córrer, natació o qualsevol altre entrenament esportiu és una de les activitats més beneficiones per al nostre organisme i per al nostre benestar emocional i físic que existeix. De totes formes el deport no està excent de certs riscos accidentals, com ara caigudes, esguinços i fractures de diversa índole.

El tractament d'acupuntura per a diferents lessions esportives ha demostrat gran eficàcia, depenent en gran mesura del grau d'implicació del pacient i de la durada del tractament, però sempre amb un notable benefici per al grau de lesió de l'esportista.


DEIXAR DE FUMAR

Deixar l'adicció al tabac no és una tasca gens fàci, però l'acupuntura pot alleugerir en gran mesura els símptomes que solen acompanyar l'abstinència de la nicotina: ansietat, nerviosisme, insomni, canvis d'humor o irritabilitat, doncs les agulles estimulen la producció d'endorfines, serotonina i dopamina, les hormones del plaer i el benestar.

El tractament d'acupuntura per a diverses addiccions com ara el tabac, els opiacis, l'alcohol o alguns medicaments ha demostrat gran eficàcia, sempre depenent del grau d'implicació del pacient i de la durada del tractament.

Recomanem una tanda de dues sessions per setmana durant un mes i una sessió per setmana durant un temps prudencial fins a notar una millora evident.


Símptomes premenstruals i menopausa

L'acupuntura alleuja el nerviosisme, la retenció de líquids, el mal de cap o el mal humor associats al període premenstrual de les dones. En aquest cas, les agulles actuen sobre punts específics del ventre a prop del melic, peus, cap i orella, regulant el sistema nerviós, la funció del fetge i les hormones.

Durant la menopausa, la reducció dels nivells d'estrogen és la responsable dels calors i fogots que molesten molt en aquesta fase de la vida de les dones. L'acupuntura té un efecte sobre les estructures cerebrals que coordinen aquestes funcions hormonals, millorant de l'ansietat, l'insomni i la sequetat vaginal.

Escolta el teu cos i viu la teva feminitat amb naturalitat i armonia.


Dietes d'aprimament

Tant l'acupuntura, com els tractaments dietètics de naturopatia o el ioga son complements ideals en qualsevol dieta d'aprimament, valorant en cada cas la teràpia mes adequada a cada persona.

En aquest cas, ens serà molt útil la tècnica de l'auriculoteràpia, que consisteix a estimular punts específics d'acupuntura a l'orella del pacient amb agulles especials, ja siguin diminutes (es poden deixar posades uns dies) o bé les comunes d'acupuntura al consultori, on el pacient pot marxar amb balins i llavors enganxats a l'orella per estimular els punts entre sessions.

Cuida el teu cos de forma natural, porta una alimentació sana i equilibrada, lluny del tabac i l'estrés.


L'acupuntura és molt beneficiosa per la tercera edat

Problemes associats a l'edat

Quan ens fem grans, si no hem portat una vida molt rigurosament sana o hem anat justets en la pràctica regular d'un esport com pot ser caminar una hora al dia, ens pot passar que ja no ens trobem en la vitalitat i la fortalesa de un temps ençà. Amb tot i això, fer-se gran comporta una sèrie de problemes difícilment eludibles, com ara el deteriorament progressiu del nostre sistema muscular, òssi o neuronal. Problemes de visió a partir dels 45 anys (vista cansada), petits oblids o desgast de la memòria, falta de concentració, etc, poden afectar en certa forma la nostra autoestima i bon nivell emocional.

L'acupuntura i el ioga en cada una de les seves àrees d'acció, estimulen en gran mesura la nostra fortalesa innata, prevenen el deteriorament progressiu del nostre cos degut a l'edat i contribueixen positiva i activament al nostre total benestar. 

Una persona gran no equival a una persona vella. Alimentació cuidada, esport regular i teràpies naturals són el millor tractament per a la vellesa!